Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

(Γράφει Μιχ. Σταματογιαννάκης, μέλος ΔΣ)

Την 30 Οκτωβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Συνδέσμου που ξεκίνησε το 2006 για να εγκατασταθεί το Μνημείο Ιππικού στο Μέτσοβο για απόδοση τιμής στον ηρωϊκό αγώνα της Μεραρχίας Ιππικού το 1940 που ξεκίνησε από το Μέτσοβο και έφθασε μέχρι την Πρεμετή ανατρέποντας τα σχέδια και τους σκοπούς των Ιταλών. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του ανάγλυφου έληξε την 24–9–2012 και η εγκατάσταση έγινε την 29–9–2012 με την παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου, μελών του ΔΣ και της γλύπτριας κ. Αγγέλικα Κοροβέση.

Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Δήμο Μετσόβου ο οποίος οργάνωσε επέτειο για την απελευθέρωση του Μετσόβου το 1912 αποφάσισε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου την Τρίτη 30–10–2012. Αμέσως μετά την απόφαση άρχισε μία έντονη προσπάθεια σε συνεργασία με την VIII ΜΠ και τον Δήμο Μετσόβου για να εξασφαλισθούν αφενός τα απαιτούμενα υλικά και αντικείμενα και αφετέρου για να οργανωθεί η μετάβαση μελών για την παρουσία τους στα εγκαίνια του μνημείου.



Η συνεργασία με την Μεραρχία και τον Δήμο ήταν άψογη. Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος εξασφάλισε τις απαιτούμενες σημαίες για τους δύο ιστούς που δωρήθηκαν για να τοποθετηθούν στο μνημείο από το μέλος του Συνδέσμου επιχειρηματία έφεδρο Υπλχο κ. Τζεβελέκη Σπυρίδωνα αλλά και την σημαία μεγάλων διαστάσεων για να καλυφθεί το μνημείο. Παράλληλα έγινε ενημέρωση των μελών για να είναι παρόντα στην τελετή και η προσέλευση τους ήταν ικανοποιητική. Προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία του χώρου για την τελετή ο πρόεδρος του Συνδέσμου με άλλα τρία μέλη του αναχώρησαν την 28–10–2012 για το Μέτσοβο παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Την Τρίτη 30–10–2012 ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του χώρου και η τελετή άρχισε την 12.00 παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρκετό κρύο. Το πρόγραμμα της τελετής συνοπτικά ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον στρατιωτικό ιερέα της Μεραρχίας και ακολούθησαν ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Υπτγου ε.α κ. Παπαδογεωργόπουλου Χρήστου με περιεχόμενο το ιστορικό της μάχης, τη ρίψη της ιδέας του μνημείου από τον Αντγο ε.α κ. Φραντζέσκαρο Αντώνιο, τις προσπάθειες του Συνδέσμου για την κατασκευή του και τη βοήθεια που έλαβε από τον Δήμο Μετσόβου και τις στρατιωτικές υπηρεσίες.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Διευθυντού της ΔΙΤ/ΓΕΣ Ταξιάρχου κ. Θωμαϊδη Δημητρίου και σύντομη ομιλία της γλύπτριας κ.Αγγέλικα Κοροβέση που εξήγησε πως το μνημείο απεικονίζει τον αγώνα της Μεραρχίας. Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με την απόσυρση της μεγάλης σημαίας από τον πρόεδρο του Συνδέσμου και τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ ως εκπρόσωπο του Α/ΓΕΣ. Με την αποκάλυψη του μνημείου ο κόσμος εξεπλάγη και χειροκρότησε με πλήρη χαρά και συγκίνηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο, τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ και τον Δήμαρχο Μετσόβου.Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου και έτσι αποδόθηκε η πρέπουσα τιμή προς τους ήρωες του Ιππικού το 1940.

Την τελετή εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβυς επί τιμή και πρώην ΑΝΥΕΘΑ κ

. Γεωργίου Γεώργιος, ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Στγος ε.α κ. Ζιαζιάς Κων/νος, ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Υπτγος κ. Στυλιανόπουλος Αθανάσιος ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ, ο Διοικητής του Α΄ΣΣ Υπτγος κ. Τζιμάνης Γεώργιος, ο Διοικητής της ΧΧΤΘΜ Υπτγος κ. Γκαρτζονίκας Παναγιώτης, ο Διευθυντής της ΔΙΤ/ΓΕΣ Ταξχος κ. Θωμαϊδης Δημήτριος, ο Διοικητής της VΙΙΙ ΜΠ Ταξχος κ. Τσαγγαράς Κων/νος, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τσομπίκος Νικόλαος και μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο εγγονός του αειμνήστου Διοικητού της Μεραρχίας Ιππικού Στρατηγού Στανωτά Γεωργίου κ. Στανωτάς Γεώργιος και ο υιός του πεσόντος στον αγώνα της Μεραρχίας Ιλάρχου Τζαβέλλα Κων/νου Ταξχος ε.α κ. Τζαβέλλας Λάμπρος. Τα ονόματα αναφωνήθηκαν με την έναρξη της τελετής από τον τελετάρχη Σχη ε.α Σταματογιαννάκη Μιχαήλ μέλος του ΔΣ και παράλληλα εκφράστηκαν ευχαριστήρια για την παρουσία των ιδίων αλλά και των μελών του Συνδέσμου.

Η τελετή ήταν επιτυχής και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Ακολούθησε γεύμα στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλη τη διαδικασία για το μνημείο από το 2006 θα υπάρχουν στο επόμενο τεύχος του περιοδικου του συνδεσμου.

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου