Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Θα απαγορευτεί με ευρωπαϊκή οδηγία το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Θετικός ο κλάδος της εστίασης

Οδηγία με την οποία απαγορεύεται 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα τα εστιατόρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση του χύμα ελαιόλαδου ετοιμάζεται από την Κομισιόν! Αυτό που θα επιτρέπεται είναι μόνο σφραγισμένα μπουκάλια ελαιολάδου μιας χρήσης. Με την οδηγία είναι σύμφωνη και η Ελλάδα. Στόχος, κατά την Κομισιόν, είναι η προστασία των καταναλωτών από τις νοθεύσεις.

Σύμφωνα με το TVXS, στην Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

Θετικά βλέπει την οδηγία ο κλάδος





Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς για την χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια προς το www.eea.gr, τόνσε τα εξής:

Η χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια θεωρούμε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

H ΠΟΕΣΕ έχει υπογράψει εδώ και 1 χρόνο πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Εφαρμόστηκε πιλοτικά για 1 μήνα σε επιχειρήσεις του κλάδου με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η κοινοτική οδηγία που θα ισχύσει από 1/1/2014 μπορεί να ανεβάζει το ελαφρώς το κόστος αλλά αναβαθμίζει παράλληλα τα παρεχόμενα αγαθά και την ασφάλεια των τροφίμων προς τους καταναλωτές.

Άλλωστε αυτή είναι η κατεύθυνση που καλούμαστε όλοι μας να ακολουθήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα προϊόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Κάτι που πρέπει να κατανοήσει και η κυβέρνηση προχωρώντας στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Στην οδηγία αντιτάχθηκε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη αναφέροντας οτι «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη».

«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.

Η γερμανική εφημερίδα «Sueddetsche Zeitung» περιέγραψε το σχέδιο ως «την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών».

Το μόνο πρόβλημα είναι κατά πόσο η εφαρμογή της οδηγίας θα προστατεύσει πραγματικά τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την οικονομία από τις νοθεύσεις και τη μονοπώληση όπως έγινε με πολλά είδη που τυποποιήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο.

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου