Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Αποσύρεται η πρόταση για το τυποποιημένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια

• Ο πόλεμος κατά του ελαιολάδου απο τα λάδια των βορείων χωρών πίσω από τις ενστάσεις

Με το πρόσχημα ότι ασκείται προστατευτική πολιτικής σε προϊόντα του «Νότου» της ΕΕ, οι χώρες του «Βορά» απαίτησαν να αποσυρθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση μόνο εμφιαλωμένου - τυποποιημένου ελαιόλαδου στα εστιατόρια.

Σχετικό ρεπορτάζ βλέπε στο www.eea.gr.

Κάτω από αυτή την πίεση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος δήλωσε ότι αποσύρει την πρόταση.
«Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε. Σύμφωνα με ίδιο, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.

Ο κ. Ντ.Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία ή μπολ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Πέρα από τους λόγους περί παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού που επικαλούνται οι χώρες του «Βορά» στην πραγματικότητα πίσω από τη θέση τους κρύβεται ο πόλεμος του ελαιολάδου με τα άλλα λάδια παραγωγής βορείων χωρών οι οποίες αρνούνται να χάσουν το δικαίωμα να αναβαθμίζουν τα δικά τους λάδια με πρόσμειξη ελαιολάδου.

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου