Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’οίκον»

Σε μεταφορά των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούση παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ύψους 56 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 0,6 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Οι πόροι θα εξευρεθούν με μεταφορά από άλλους άξονες των ΠΕΠ, από τα οποία χρηματοδοτείται η δράση, ή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μετά από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο β’ εξάμηνο του 2013. Με τα επιπλέον κονδύλια καλύπτονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 396 εκατ. Ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.
Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 25.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. Ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. Ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΚΑ – το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – προκειμένου να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων.

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου