Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μίχαλος: «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει εθνικό πλούτο

Μίχαλος: «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει εθνικό πλούτο»

EurActiv.gr

Την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επέλθει μόνο από πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε χθες (25 Απριλίου) ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Παρατηρητήριο για την Κρίση με τίτλο «Οι προοπτικές εξόδου από την κρίση: μπορεί το 2013 να είναι η αρχή μιας πορείας ανάκαμψης;», επεσήμανε τα προβλήματα που προκάλεσε η αυστηρή λιτότητα ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν τα «τερτίπια» με την τραπεζική πίστη.

Η εξοντωτική λιτότητα οδήγησε σε «αδιέξοδο»

Αναφερόμενος στα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου τόνισε ότι υπήρξαν «τραγικές αστοχίες» στην εφαρμογή του, «οπού αντί να δοθεί έμφαση στην πρόοδο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, το βάρος έπεσε στις φορολογικές αυξήσεις και στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».

«Ιδιαίτερα κατά τα 2 πρώτα χρόνια, το μνημόνιο όχι μόνο δε θεράπευσε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αλλά επιτέθηκε στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα», συνέχισε.

3 προϋποθέσεις ανάκαμψης

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι η πολυσυζητημένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί πλέον να επέλθει από την κατανάλωση και τον υπερδανεισμό του κράτους αλλά αντίθετα, θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η ανάπτυξη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, δε μπορεί πια να προέλθει από την κατανάλωση και από τον υπερδανεισμό του κράτους. Πρέπει αντίθετα, να προέλθει από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Από την κινητοποίηση νέων εγχώριων αλλά και ξένων επενδύσεων. Από την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει η οικονομία να βγει από την ύφεση και να αρχίσει σταδιακά η αποκατάσταση του επιπέδου ζωής των πολιτών», είπε.

Ωστόσο έθεσε και 3 προϋποθέσεις: πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αποκατάσταση της ρευστότητας και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις και στα τρία μέτωπα. Μετά από μια περίοδο πολιτικής έντασης, είπε, η χώρα διαθέτει κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη από τρία κόμματα, προσθέτοντας στις θετικές εξελίξεις και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει «εύθραυστη»

Σχετικά με το γενικότερο κλίμα στην Ευρωζώνη, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες με τους πειραματισμούς τους το μόνο που κάνουν είναι «να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη».

«Όπως επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, η κατάσταση στην ευρωζώνη, παραμένει εύθραυστη. Και το κόστος το πληρώνουν κυρίως οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες θα εξακολουθήσουν για πολύ καιρό να παλεύουν με την αβεβαιότητα», τόνισε.

«Αγκάθι» η φορολογία

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και στο θέμα της φορολογίας, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις χωρίς να υπάρχει κατάλληλο φορολογικό σύστημα.

Επεσήμανε ότι οι σοβαροί επενδυτές δεν θα πάνε σε μία χώρα όπου φορολογούνται δύο και τρεις φορές περισσότερο συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς και όπου οι διατάξεις και οι ρυθμίσεις αλλάζουν καθημερινώς.

«Επίσης δεν είναι δυνατόν να μειώνονται κατώτατοι μισθοί , στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και την ίδια στιγμή, ο τομέας της μεταποίησης να γονατίζει εξαιτίας της φορολογίας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, που σε πολλούς τομείς αγγίζει το 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, ξεπερνώντας ακόμα και το εργατικό κόστος», συνέχισε.

«Η καθιέρωση ενός flat tax rate της τάξης του 15%, που έχει εξαγγελθεί ως πρόθεση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι ένα βήμα που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μίχαλος υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων ώστε να επιταχύνουν τη μεγαλύτερη προσφορά τραπεζικών δανείων ενώ κάλεσε και τους ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε περαιτέρω γενναίες κινήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με σκοπό να διασφαλιστεί το κλίμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην ευρωζώνη.


Σαράντης Μιχαλόπουλος

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου