Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ενημερωτική Ημερίδα στο πλαίσιο του έργου «PILTOUR» με την συμμετοχή του δήμου ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Τετάρτη 29 Μαΐου
Ενημερωτική Ημερίδα στο πλαίσιο του έργου «PILTOUR» & Συναυλία με προσωπικές συνθέσεις του Βασίλη Κώστα και διασκευές σε παραδοσιακά ηπειρώτικα κομμάτια και σε θέματα του Γιαν Γκαρμπάρεκ
Ενημερωτική ημερίδα για το έργο «PILTOUR» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου και από 6-8 μ.μ., στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Την ίδια μέρα, Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία με προσωπικές συνθέσεις του Βασίλη Κώστα και διασκευές σε παραδοσιακά ηπειρώτικα κομμάτια και σε θέματα του Γιαν Γκαρμπάρεκ.
Συμμετέχουν:
Βασίλης Κώστας, κιθάρα,
Σωτήρης Κατσούρας, βιολί
Γιάννης Παπατριανταφύλλου, κοντραμπάσο
Τη συναυλία διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Πωγωνίου, η Αδελφότητα Βησσανιωτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΖΠΑ)


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχει ως Επικεφαλής Εταίρος (με τη συμμετοχή των Δήμων Μετσόβου και Πωγωνίου από Ελληνικής πλευράς και των Δήμων Calimera, Carpignano Salentino και Zollino από Ιταλικής πλευράς) στην υλοποίηση του Έργου «PILGRIM TOURISM ROUTES IN IOANNINA AND LECCE»
Το Έργο «PILTOUR» υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013». Ο γενικός στόχος του Προγράμματος «Ελλάδα - Ιταλία» είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της σύζευξης του δυναμικού εκατέρωθεν της θαλάσσιας διασυνοριακής γραμμής».
Ο κύριος στόχος του Έργου είναι η προώθηση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιφερειών της Απουλίας και της Ηπείρου, σε σχέση με τα θρησκευτικά μνημεία. Και οι δύο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, και ως εκ τούτου ο συνδυασμός της φύσης και οι όμορφες εκκλησίες και τα μοναστήρια μπορούν να προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ειδικότερα το Έργο στοχεύει:
Στην ανάδειξη των μοναστηριών και των εκκλησιών για την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού στην επιλέξιμη περιοχή, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Στη δημιουργία διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης σπάνιων & προστατευμένων μνημείων.
Στην προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Στη βελτίωση της ελκυστικότητας και στην οργανωμένη υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης των Περιοχών Παρέμβασης.
Στη στήριξη πρωτοβουλιών για την αειφόρο αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών πόρων των Περιοχών Παρέμβασης.
Οι περιοχές παρέμβασης παρουσιάζουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε θρησκευτικά μνημεία, όπως βυζαντινές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης εισροής τουριστών, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για διατήρηση των παραδοσιακών μνημείων σε Ήπειρο και Απουλία. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες για την διατήρηση της πολιτιστικής θρησκευτικής κληρονομιάς μέχρι στιγμής έχει εστιαστεί κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, χωρίς να αναγνωριστεί η ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία των αρχαίων τόπων λατρείας. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε τοπικό πλαίσιο και όχι σε περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο εκμετάλλευσης.
Για την Ελληνική πλευρά, η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μετσόβου και Καλπακίου των Δήμων Μετσόβου και Πωγωνίου, αντίστοιχα, και τις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών.
Στις εκροές του Έργου περιλαμβάνονται:
Ανάπτυξη πολιτιστικής και τουριστικής διαδικτυακής πύλης, η οποία θα φιλοξενεί ένα online μουσείο, μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και μια e-learning εφαρμογή.
Δημιουργία ενός πολύγλωσσου ενημερωτικού CD-ROM και διανομή 5.000 αντίτυπων του.
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικών με τα θρησκευτικά μνημεία των Περιοχών Παρέμβασης και της πολιστικής σημασίας τους.
Σύσταση δύο διασυνοριακών κέντρων ενημέρωσης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των θρησκευτικών μνημείων των Περιοχών Παρέμβασης.
Οργάνωση Ημερίδων ενημέρωσης.
Συμμετοχή σε εκθέσεις, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Δημοσίευση δελτίων τύπου, σε εθνικό και περιφερειακό Τύπο, σε σχέση με τους στόχους και τα αποτελέσματα του Έργου.
Έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου (64-σελίδες) στα ελληνικά και ιταλικά με τίτλο: "Βυζαντινές Εκκλησίες στην Ήπειρο και την Απουλία".
Οργάνωση δύο εκπαιδευτικών συνεδρίων (ένα στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία), με προσκεκλημένους ομιλητές και από τις δύο χώρες.
Ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης που περιγράφει τη λειτουργία και την επέκταση του δικτύου των συνεργαζόμενων φορέων.
Μελέτη για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των συγκεκριμένων περιοχών.

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου