Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι «θησαυροί» του Ευαγγ. Αβέρωφ ταξιδεύουν από Μέτσοβο-Αθήνα!

Έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από τη συλλογή του ευπατρίδη πολιτικού


• Λάτρης της τέχνης και κυρίως της ζωγραφικής ήταν ο ευπατρίδης πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ. Ως συλλέκτης είχε αποκτήσει μια σπουδαία συλλογή έργων από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, αλλά και άλλα σπάνια αντικείμενα (βιβλία, κοσμήματα, όπλα κλπ.), η αξία των οποίων είναι σήμερα ανεκτίμητη.
Ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα των εικαστικών θησαυρών από τη συλλογή του μεγάλου πολιτικού και λογοτέχνη που ανήκουν πια στην ομώνυμη υποδειγματική Πινακοθήκη του Μετσόβου, την οποία ίδρυσε ο ίδιος, θα ταξιδέψουν σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
Αφορμή, έκθεση που θα παρουσιάσει το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη με τίτλο «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ». Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 20 Ιουνίου και η σημαντική αυτή έκθεση θα παραμείνει στην Αθήνα ως τις 20 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά σημαντικά έργα εικαστικών καλλιτεχνών όπως οι Προσαλέντης, Γιαλλινάς, Λάντσας, Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Τσαρούχης, Φλωράς, Ράλλης, Πανταζής, Χειμώνας, Παρθένης κλπ..

Προβολή της Πινακοθήκης
Η έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη αποκτά φυσικά ιδιαίτερη σημασία για την Πινακοθήκη Αβέρωφ, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πανελλαδική προβολή της μέσω των έργων της συλλογής Ευάγγ. Αβέρωφ, καθώς και νεότερων αποκτημάτων της Πινακοθήκης, τα οποία αποκαλύπτουν μια πτυχή της ελληνικής ζωγραφικής και της δημιουργικής δραστηριότητας των Ελλήνων ζωγράφων από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.

Παθιασμένος με την τέχνη
Εκτός από πολιτικός και λογοτέχνης ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας διακατεχόταν από ένα γόνιμο πάθος απέναντι στην τέχνη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Λάτρης του ελληνικού πολιτισμού σε όλη τη δραστηριότητά του, είχε συλλέξει από πίνακες ζωγραφικής μέχρι αρχαία αντικείμενα, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, κοσμήματα, όπλα και βιβλία και δημιούργησε δύο μοναδικές συλλογές, εκ των οποίων η μία στεγάζεται μόνιμα στην Πινακοθήκη του Μετσόβου.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου