Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής



Η Βιβλιοθήκη της Βουλής παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις του καιρού μας και ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Έχει ψηφιοποιήσει σημαντικά τμήματα των συλλογών της προκειμένου να τα διαφυλάξει από τη φθορά του χρόνου και της χρήσης και αφετέρου να τα καταστήσει προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτυακού τόπου της.
Άμεσος στόχος της είναι η συνεχής ανάπτυξη των ψηφιακών συλλογών της. Ψηφιοποιούνται, βάσει οργανωμένων στρατηγικών σχεδιασμών, οι δημοφιλείς πηγές έρευνας όπως είναι η Συλλογή Εφημερίδων & Περιοδικών και το Ιστορικό Κοινοβουλευτικό Αρχείο. Επίσης, σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια ψηφιοποιούνται βάσει αιτημάτων των χρηστών.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα διαδικτυακής περιήγησης σε τμήμα των συλλογών της Βιβλιοθήκης.


Εφημερίδες και Περιοδικά - Μικροταινίες [ψηφιοποιημένες Μικροταινίες]

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Λόγω της ευαισθησίας του υλικού και της μεγάλης επισκεψιμότητας που γνωρίζει η συλλογή, η Βιβλιοθήκη προχώρησε ήδη από τη δεκαετία του 1980 στη μικροφωτογράφιση του συνόλου της συλλογής. Η μικροφωτογράφιση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα παραγωγή ημερήσιων εφημερίδων υψηλής κυκλοφορίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και αναδρομική μικροφωτογράφιση εφημερίδων και περιοδικών των περασμένων αιώνων, από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια.
Αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» η Βιβλιοθήκη σήμερα έχει ψηφιοποιήσει περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (8.000.000 ψηφιακά τεκμήρια) και καθιστά προσιτό σε όλους το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα έως το 1941, μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr. Οι χρήστες μπορούν να μελετήσουν το ψηφιακό υλικό μετά το 1941 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.


Συντάγματα και Κανονισμοί [ψηφιοποιημένα Συντάγματα]

Η Βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει σε αναδρομική ψηφιοποίηση των συνταγματικών κειμένων που διατηρούνται στις Ειδικές Συλλογές δίνοντας προτεραιότητα στα ελληνικά συνταγματικά κείμενα της περιόδου τέλη 18ου αι. – μέσα 19ου αι.
Η άμεση και εύκολη πρόσβαση μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης σε αυτό το υλικό συμβάλλει στην κατανόηση και ανάδειξη των πολιτικών θεσμών και στην έρευνα της συνταγματικής ιστορίας.

Το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως αναθεωρήθηκε το 2008, και ο Κανονισμός της Βουλής


είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή μέσω του διαδικτυακού τόπου της Βουλής.


Ιστορικό Κοινοβουλευτικό Αρχείο [ψηφιοποιημένα Πρακτικά]

Η Βιβλιοθήκη διαχειρίζεται το Ιστορικό Κοινοβουλευτικό Αρχείο (1843-1967) και έχει προχωρήσει σε αναδρομική ψηφιοποίηση των Πρακτικών προκειμένου να καταστήσει το υλικό προσβάσιμο σε όλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή:

Πρακτικά των Εθνικών Συνελεύσεων και της Βουλής (1843 – 1862)
Πρακτικά των Εθνικών Συνελεύσεων και της Βουλής (1862 - 1910)
Πρακτικά των Εθνικών Συνελεύσεων και της Βουλής (1910 - 1935)
Πρακτικά της Γερουσίας (1844 – 1861)
Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας (1843–1862)
Από το 1990 τα Πρακτικά της Βουλής παράγονται σε ψηφιακή μορφή και είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους προσβάσιμα μέσω του δικτυακού τόπου της Βουλής www.hellenicparliament.gr.


Αρχεία

Η πλουσιότερη αρχειακή συλλογή κρατικών/δημόσιων εγγράφων σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο της διακυβέρνησης του Ι. Καποδίστρια και έχει δημοσιευθεί σε 25 τόμους στη σειρά Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. br />

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου