Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Έρευνα: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο η Ελλάδα (upd)

Η Ελλάδα αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο μαζί με την Πολωνία, σύμφωνα με έρευνα. Η Ευρώπη στο μεταξύ συνεχίζει να κυριαρχεί παγκοσμίως στον εν λόγω τομέα, έχοντας το 2012 συνολικά έσοδα €311.6 δις.

Η έκθεση της Europe B2C Ecommerce 2013 που είδε η EurActiv, έδειξε ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία κυριαρχούν στην αγορά.

Ωστόσο, οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές είναι αυτές της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η Ευρώπη (συνολικά και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση) συνεχίζει να διατηρεί την ηγετική της θέση και μάλιστα πάνω και από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, που ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2010.

Το 2012 το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο – συμπεριλαμβανομένης της αξίας των πωλήσεων διαδικτυακών αγαθών και υπηρεσιών όπως κρατήσεις ταξιδιών, εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις και downloads- αυξήθηκε κατά 19% στα €311.6 δις συγκριτικά με τα €294.2 στη Βόρεια Αμερική. Το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στο 88.7% του συνολικού ή €276.5 δις.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το 2012 στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη συνέχισαν να κυριαρχούν το Ηνωμένο Βασίλειο (€96 δις), η Γερμανία (€50 δις) και η Γαλλία (€45 δις), ενώ και οι τρεις αντιστοιχούν στο 61% του συνολικού μεριδίου πωλήσεων της Ευρώπης.

Έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες το «νέο κύμα»

Ωστόσο, η σχετική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολύ ταχύτερη στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία αύξησαν τα ποσοστά τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ 10-15% πέρυσι, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είχαν ανάπτυξη της τάξεως 20-25%.

Στο μεταξύ, τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη στο εν λόγω πεδίο, μεταξύ 30-40%, ήταν η Πολωνία και η Ελλάδα.

Η Ecommerce λέει ότι το 2013 θα αποτελέσει οριστική ρήξη με το παρελθόν, καθώς το σχετικό μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες -αντί των συμβατικών υπολογιστών- θα φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το 2012, το λεγόμενο «m-commerce» (εμπόριο λιανικής μέσω κινητών συσκευών) αντιστοιχούσε στο 5.5% των συνολικών πωλήσεων, με την πρόβλεψη ότι αυτό το ποσοστό θα εκτοξευθεί το 2013 καθώς αυξάνονται και οι χρήστες έξυπνων τηλεφώνων και ταμπλετών.

Απόψεις
Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, σχολιάζοντας την έρευνα στην EurActiv.gr, είπε:

«Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, καθώς αυτές οι περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υστερούσαν σημαντικά σε σχέση με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα, πρέπει να σκεφτόμαστε το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις εφαρμογές σε κινητές συσκευές, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα ανοικτά δεδομένα, σαν «δρόμους» για την αύξηση της επιχειρηματικότητας χωρίς να απαιτούνται μεγάλες κεφαλαιουχικές επενδύσεις, αλλά και σαν «οχήματα» εξωστρέφειας και διεθνούς συνεργασίας σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά. Πάντα με επιλογές που θα μας προωθούν στη θέση του οδηγού και όχι του απλού επιβάτη… Η ευθύνη μας τα επόμενα χρόνια είναι σημαντική, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τα προσφερόμενα από το διαδίκτυο νέα μέσα, έτσι ώστε να συντηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και να έχουμε τελικό όφελος για την κοινωνία».

Για την εν λόγω έρευνα μίλησε στην EurActiv.gr και ο Ευάγγελος Αργυζούδης, σύμβουλος της Intrasoft στο τομέα Καινοτομίας και Έρευνας:

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα προσαρμόζεται όλο και πιο γρήγορα στις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ευκαιρίες και ευκολίες που παρέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλες, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους καταναλωτές. ‘Ομως, είναι πολύ σημαντικό να ξεπεραστούν ακόμα κάποια προβλήματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, α) την διευκόλυνση των νέων και υπαρχόντων επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εν μέρει ή αποκλειστικά στο Διαδίκτυο και β) την μεγάλη ανασφάλεια σε ότι αφορά την χρήση προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων στο Ίντερνετ, ακόμα και σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από «ψηφιακό αποκλεισμό». Και για τα δύο αυτά θέματα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και την βελτίωση των διαδικασιών της. Είναι μία πρωτιά που πρέπει να διατηρήσουμε, καθώς ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή καινοτομίας και ανάπτυξης».

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου