Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Περισσότερα απο 22 δισ. ευρώ επενδύουν η ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία στην έρευνα και την καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία προχωρούν σε επενδύσεις άνω των 22 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, σε τομείς της έρευνας και της καινοτομίας που προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις θα διατεθούν, κυρίως, μέσω πέντε συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αφορούν, συγκεκριμένα, στους τομείς των καινοτόμων φαρμάκων, της αεροναυτικής, των βιομηχανιών βιολογικής βάσης, των κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, και των ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Σύμφωνα με τον Jose Manuel Barroso, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η δέσμη επενδύσεων που συνδυάζει τις δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις θα επιτρέψει στην ΕΕ να παραμείνει στην πρωτοπορία στρατηγικών τεχνολογικών τομέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εν λόγω ερευνητικές συμπράξεις θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε νευραλγικούς τομείς, οι οποίοι παρέχουν ήδη περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πρϋπολογισμός για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα νέα επενδυτικά μέτρα θα δώσουν λύσεις σε ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η διάθεση αντιβιοτικών της επόμενης γενιάς, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται αρκετά γρήγορα από την ίδια την αγορά. Παράλληλα με τις επενδύσεις στους προαναφερθέντες τομείς, θα διοχετευθούν επενδυτικά κεφάλαια στην έρευνα και την καινοτομία σχετικά με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, ως επιπλέον στήριξη και στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό".

Συνολικά, μια προτεινόμενη επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας "Ορίζοντας 2020" θα εξασφαλίσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία και περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πέντε συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, γνωστές ως "Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες" (ΚΤΠ) είναι οι εξής:"Καινοτόμα Φάρμακα 2" (IMI2), η οποία αφορά στην ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, "Κυψέλες Καυσίμου και Υδρογόνου 2" (FCH2), η οποία στοχεύει στην επέκταση της χρήσης των αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας, "Clean Sky 2" (CS2) που αφορά στην κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2, "Βιομηχανίες βιολογικής βάσης", η οποία εξετάζει τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης, και "Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα" (ECSEL), η οποία στοχεύει στην τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.

Οι πρωτοβουλίες "Καινοτόμα Φάρμακα 2", "Κυψέλες Καυσίμου και Υδρογόνου 2", και "Clean Sky 2" έχουν ήδη αναληφθεί, ενώ η πρωτοβουλία "Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα" συνδυάζει δύο εν εξελίξει συμπράξεις και η ΚΤΠ "Βιομηχανίες βιολογικής βάσης" αποτελεί νέα πρωτοβουλία. Δεδομένου ότι οι Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη, αίτηση για χρηματοδότηση μπορούν να υποβάλουν ερευνητικοί οργανισμοί από διάφορους τομείς.

Η Επιτροπή έχει αναπτύξει αυτές τις πρωτοβουλίες σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία, η οποία έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους, και έχει προβεί σε σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες συμμετοχής στις πρωτοβουλίες.

Για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του επόμενου Προγράμματος Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020", το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, απαιτούνται νέες νομοθετικές προτάσεις. Η ανακοίνωση της Επιτροπής που συνοδεύει τις νομοθετικές προτάσεις καθορίζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο πρόγραμμα-πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" μέσω περαιτέρω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, όπως στους τομείς των πράσινων αυτοκινήτων και των ενεργειακά αποδοτικά κτηρίων, των εργοστασίων του μέλλοντος, των βιομηχανιών βιώσιμων διεργασιών, της ρομποτικής και της φωτονικής.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κα Maire Geoghegan-Quinn, επίτροπος έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης: "Οι πρωτοβουλίες αυτές τονώνουν και ενισχυουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αποτελώντας ταυτόχρονα και επένδυση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Με ομάδική συνεργασία από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν καλύτερα και ταχύτερα τα προβλήματα προς όφελος και της κοινωνίας και της οικονομίας."


Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου