Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργου Ζανιά μετά τη συνάντησή τους

Σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποιήθηκε σήμερα για την καλύτερη αξιοποίηση των εργαλείων ρευστότητας.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ακολούθησαν δηλώσεις του ΥΠΑΑΝ Κ. Χατζηδάκη και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά.
Αναλυτικά:
Κ. Χατζηδάκης: «Τα δάνεια που μπορεί να δοθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι τα φθηνότερα δάνεια. Αναφέρομαι στο ΕΤΕΑΝ, στο JEREMIE, αναφέρομαι στη συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μας ενδιαφέρει όμως το χρήμα αυτό, να πέσει στην αγορά και δεν το λέμε ως διακήρυξη. Ζητάμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά μήνα, σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα, που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους. Από την πλευρά μας φυσικά δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση για την οποία δεσμεύτηκαν, αλλά είμαστε εδώ να ελέγχουμε κάθε μέρα την κατάσταση, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι μας ελέγχει και πρέπει να μας ελέγχει με τον αυστηρότερο τρόπο ο ελληνικός λαός».
Γ. Ζανιάς: «Ευχαριστώ πολύ Υπουργέ. Όπως είπε ο Υπουργός, τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά διότι έχουμε – από αυτά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα- ένα μέσο κόστος γύρω στο 4% επιτόκιο, μπορεί και λίγο λιγότερο. Τέτοια επιτόκια σήμερα συναντάμε περισσότερο στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις, διότι αν προσθέσετε τέτοια επιτόκια καταθέσεων και το κόστος λειτουργίας των τραπεζών και το ρίσκο που υπάρχει, τότε θα φτάναμε κανονικά σε πολύ υψηλά επιτόκια. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διοχετευθούν όσο περισσότερο γίνεται χρήματα, από αυτή την πηγή.
Γι” αυτό και έχει συσταθεί αυτή η ομάδα, που έρχονται εδώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που αποτελούν το Προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών και μαζί με τα εξειδικευμένα τους στελέχη προσπαθούμε, λειτουργώντας πιο πολύ ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα και επίλυσης τυχόν προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν, να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ που τα μισά θα είναι από το πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ κτλ. και τα υπόλοιπα από τις τράπεζες. Σχεδόν 2 δις είναι σημαντικά ποσά, τα οποία δεν υπήρχαν πέρυσι και αν σε αυτά προστεθούν και άλλες προσπάθειες που γίνονται για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, μιλάμε για πολλά χρήματα τα οποία αναμένεται να πέσουν φέτος στην αγορά. Ίσως και 5% του ΑΕΠ, είναι 8 δις περίπου τα ληξιπρόθεσμα.
Σήμερα διαπιστώσαμε πως εγκαινιάστηκε και το Trade Facilitation- εγγυήσεις για εξωτερικό εμπόριο- το οποίο είχε υπογραφεί και παρουσία του Πρωθυπουργού πρόσφατα, νομίζω πριν δυο μήνες, με μερικές δεκάδες εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν. Προσπαθούμε να επιλύουμε τυχόν προβλήματα γιατί είναι και κάπως περίπλοκα αυτά τα προγράμματα. Εμπλέκουν πάρα πολλά μέρη, εμπλέκουν τις Τράπεζες, το Υπουργείο, το ΕΤΕΑΝ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμπλέκουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι πολύ καλός μηχανισμός αυτός τον οποίο έχει συστήσει ο Υπουργός για να συναντιόμαστε και συνεχώς να λύνουμε προβλήματα.
Επειδή υπάρχει κι ένα μικρό πρόβλημα ζήτησης γι” αυτά τα δάνεια, επειδή πολλοί μπορεί να μην τα γνωρίζουν. Από την πλευρά μας εμείς, οι τράπεζες θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα αυτά τα προγράμματα αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα μπορούσαν να διαδώσουν ότι υπάρχουν χρήματα για συγκεκριμένους αναπτυξιακούς σκοπούς και να απευθυνθούν στις τράπεζες να δουν που μπορούν να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα γι” αυτούς.
Κ. Χατζηδάκης: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει κανένα νόημα πια, απλά και μόνο να μιλάμε για το μέλλον για τους στόχους. Πρέπει οι στόχοι αυτοί να επιτευχθούν και γι” αυτό προσπαθούμε να προχωρούμε με συγκεκριμένα στοιχεία, με τακτικές συναντήσεις και με ένα τεφτέρι που να γράφει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία να δεσμεύουν και τις δυο πλευρές. Και ξανά σημειώνω, πιστεύω ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα τιμήσει αυτά τα οποία μας είπε».

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου