Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

'Μια καθημερινή μέρα στην Ήπειρο'

hpeirotes smyrnis
Πηγή hpeiros .gr

Με την Ηπειρώτικη  μουσικοχορευτική παράσταση που ήταν αφιερωμένη στο Μέτσοβο  και το θεατρικό δρώμενο ''Μιά καθημερινή μέρα στην Ήπειρο'', που παρουσίασε το θεατρικό τμήμα  συμμετείχε και φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης,  η Ένωση  Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου ''Η Τιτάνη'', την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους.

Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης , αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.

Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας.

Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας,  έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, πλήθος κόσμου, Ηπειρώτες και μη, κατέκλυσαν τον ειδικό διαμορφωμένο χώρο για την ''μέρα των Ηπειρωτών στις Ιωνικές γιορτές'' 'οπως  λένε οι Νεοσμυρνιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας από το παρελθόν, ότι έχουν να ακούσουν, να δουν και να ευχαριστηθούν από την παράσταση.

Τον Δήμο Νέας Σμύρνης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης με τη συμμετοχή πολλών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στο Δήμο αυτό. Ακόμη παρέστει αντιπροσωπεία απο τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής και αντιπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων Συλλόγων που δραστηροποιούνται στους προαναφερόμενους Δήμους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Κωνή  τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, την Ειδική Γραμματέα Ελευθερία Σιαμέτη, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ. Διονύση Τσούτση και Βίκυ Καραγιάννη- Αράπη. Ηταν εκεί ακόμη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Λαυρεωτικής Μανώλης Λαμπίρης, αντιπροσωπείες, της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης , του Συλλόγου Ηπειρωτών  Καλλιθέας, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, Πρόεδροι και μέλη αδελφοτήτων από πολλά χωρία της Ηπείρου, αλλά πάνω απ' όλα ήταν οι Ηπειρώτες, πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και φίλοι της Ηπείρου.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ένωσης Κλαίρη Δεληγιάννη αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, έκανε  ένα σύντομο προγραμματισμό για την νέα χρονιά και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν, όσοι δεν συμμετέχουν, στη ζωή του Συλλόγου.

Κατόπιν η Πρόεδρος  με καταγωγή, παιδικά και εφηβικά βιώματα, από την περιοχή της Μουργάνας, με μιά εμπεριστατωμένη εισήγηση της, ''έβαλε'' τους θεατές στο κλίμα της μουσικοχορευτικής παράστασης και τα δρώμενα που θα ακολουθήσουν, με το θεατρικό ''Μιά καθημερινή μέρα στην Ήπειρο'' που πραγματεύεται την καθημερινότητα μιάς ηπειρώτικης οικογένειας  της Ηπείρου αρκετά χρόνια πριν, που τα πράγματα ήταν πιό ανθρώπινα και ειλικρινή.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που είπε ότι η διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης, κόντρα στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος, που συνδέει τους απόδημους Ηπειρώτες, ένας δεσμός που αναδεικνύει όλα τα προτερήματα της ηπειρώτικης ευποιίας και κύρια αυτά της ευεργεσίας, της αλλγλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης. Που σήμερα είναι αναγκαία, όσον ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον Ελληνικό λαό. Και σήμερα οι Ηπειρώτες κάνουν πράξη και το αποδεικνύουν έμπρακτα και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αλλά και η στήριξη της παράδοσης με προτοβουλίες και δράσεις, αποτελεί ένα κύριο συστατικό που φέρνει πιό κοντά τους ανθρώπους, που τους βοηθάει σε συνέργειες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

Και ακολούθησαν, η μουσικοχορευτική παράσταση, που ήταν αφιερωμένη στο Μέτσοβο, υπό τους ήχους του κλαρίνου του Μετσοβίτη κλαρινίστα   και στο τραγούδι τον  καταξιωμένο τραγουδιστή Κώστα Μετσοβίτη, που συμμετείχαν τα χορευτικά, της Ένωσης παιδικό και ενηλίκων και της Ομοσπονδίας Μουργκάνας,  και η θεατρική παράσταση με το θεατρικό τμήμα, που άφησε καθηλωμένους τους θεατές, που έζησαν νοερά στο κλίμα των κατοίκων της Μουργκάνας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Με την λήξη της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε, και κατέκτησε εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, προσφέρθηκαν ηπειρώτικες πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με την συμμετοχή όλων στο χορό και για αρκετές ώρες.

 Αξίζει να επαινέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών  Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου, για αυτό που μας προσέφεραν, που ήταν κάτι μοναδικό και να κάνουμε ειδική μνεία στους συντελεστές της εκδήλωσης και της παράστασης, την  Πρόεδρο του Συλλόγου Κλαίρη Δεληγιάννη, που μαζί με τον πρώην Πρόεδρο και μέλος του Δ.Σ.  Δημήτρη Χρήστου είχαν τον γενικό συντονισμό, αλλά  η ίδια είχε και την σκηνοθεσία και το σενάριο των θεατρικών δρώμενων, σε συνεργασία με τον Ηπειρώτη χοροδιδάσκαλο, αναπληρωτή καθηγητή Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Διονύσιο Κάρδαρη, και τον χοροδιδάσκαλο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου στον παραδοσιακό χορό Κώστα Δημόπουλο, για τα υπέροχα χορευτικά που απολαύσαμε.

Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  σε όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στα θεατρικά δρώμενα και τους χορούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου