Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο "Διαμεσολαβητής του Επενδυτή" στην υπηρεσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας




Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας υπηρεσίας "Διαμεσολαβητής του Επενδυτή" με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία διεθνή πρακτική, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των οποίων προέκυψαν γραφειοκρατικά εμπόδια. Η υπηρεσία του "Διαμεσολαβητή του Επενδυτή" μεριμνά για επενδυτικά σχέδια άνω των δύο εκατ. ευρώ και παρέχεται, χωρίς χρέωση, στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα διατυπώσουν ειδικό αίτημα σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η νέα υπηρεσία, την οποία εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση, λειτουργεί πιλοτικά υπό τη σκέπη του οργανισμού Invest in Greece και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αδειοδοτικές δημόσιες υπηρεσίες.
Στόχος του θεσμού του "Διαμεσολαβητή" είναι να ενισχύσει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως θεσμοθετημένος συνεργάτης του επενδυτή και προσφέροντας γρήγορες και υπεύθυνες υπηρεσίες με διαφάνεια. Ο "Διαμεσολαβητής", στις χώρες όπου εφαρμόζεται, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επενδύσεις. Επιπλέον, μέρος του ρόλου του στην Ελλάδα είναι η σύνταξη και αποστολή εκθέσεων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τα κύρια θέματα που προκύπτουν κατά τα επιμέρους στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και η εισήγηση βελτιωτικών προτάσεων.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, ο "Διαμεσολαβητής του Επενδυτή" θα υποδέχεται και θα εξετάζει ειδικά αιτήματα επενδυτών που αφορούν σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των επενδυτικών σχεδίων τους. Ο "Διαμεσολαβητής", αφού εντοπίσει τα απαραίτητα έγγραφα στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα , ζητά από τους επενδυτές να τους προσκομίσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλοι τρόποι επίλυσης.

Τα στελέχη του "Διαμεσολαβητή" βρίκονται σε διαρκή και συστηματική συνεργασία με τις αδειοδοτικές αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η οποιαδήποτε πληροφορία και να διευκολυνθεί η ταχύτερη επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν. Σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας, ο "Διαμεσολαβητής" δεν εξετάζει υποθέσεις καταγγελιών για δημόσιες υπηρεσίες και θέματα που εκκρεμούν σε δικαστήρια.

Ουσιαστική συνεισφορά της πρωτοβουλίας του "Διαμεσολαβητή του Επενδυτή" αποτελεί η αξιοποίηση του υλικού που συγκεντρώνει από τα αιτήματα για τα προβλήματα στα διάφορα στάδια αδειοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου. Παρακολουθώντας συστηματικά τις υποθέσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν, ο "Διαμεσολαβητής" έχει τη δυνατότητα να τεκμηριώσει τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία για βελτίωση συγκεκριμένων παραμέτρων του θεσμικού πλαισίου των επενδύσεων στη Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να προγραμματίσουν τη συνάντησή τους με τον "Διαμεσολαβητή του Επενδυτή" υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το αίτημά τους για συνάντηση και συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου