Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μέτσοβο: Βιοαέριο από οργανικά απόβλητα για θέρμανση




Μια πρωτοποριακή μέθοδο να παράγει ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσει ως θερμότητα αναμένεται να αποκτήσει ο δήμος Μετσόβου.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη η οποία ανατέθηκε από το δήμο Μετσόβου, σε ομάδα μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου προβλέπει πως τα σχολικά κτίρια της πόλης θα θερμαίνονται με βιοαέριο.

Πρόκειται για μία ώριμη μελέτη, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Νικόλαος Τσομπίκος, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, με έργο προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, στις εγκαταστάσεις θα καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 6.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων, από πτηνοτροφεία και γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και υπολείμματα από την παραγωγή τυριού και κρασιού.

Με συγκεκριμένη διαδικασία στην συνέχεια, θα παράγεται το βιοαέριο, το οποίο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια.

Το εγχείρημα αυτό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, θα έχει μεγάλη οικονομική αλλά και οικολογική σημασία, αφού ο δήμος, αναμένεται να εξοικονομεί 100.000 ευρώ περίπου το χρόνο, τα οποία τώρα ξοδεύει, για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται με σύγχρονο τρόπο και τα βιουπολείμματα.

Όπως προβλέπεται από την μελέτη, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα θα είναι εκεί που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία Μετσόβου. Στόχος του δήμου Μετσόβου είναι μελλοντικά να καλυφθούν με αντίστοιχη μέθοδο όλα τα δημόσια κτίρια.

Πηγή: greenweek.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου