Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»: Μια νέα εστία στοργής και φροντίδας δίπλα στα σύνορα


Ξανανοίγει τριτάξιο ολοήμερο Δημοτ. Σχολείο • Συνεργασία με το Παιδαγωγικό του Πανεπ. Ιωαννίνων • Ο πατέρας Αντώνιος έδωσε τις τελευταίες οδηγίες…




• Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι εργασίες συντήρησης και διαρρύθμισης της μιας πτέρυγας των πρώην Σχολών Λάτση στην ακριτική Πωγωνιανή και από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν 35-40 παιδάκια από την «Κιβωτό του Κόσμου», που είναι η πρώτη εκτός Αθηνών «φωλιά» στοργής και φροντίδας για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ή και άλλα που έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης.
Ήδη, ο εμπνευστής, ιδρυτής και δημιουργός του παγκοσμίως γνωστού και βραβευμένου αυτού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, ο πατέρας Αντώνιος (Παπανικολάου) βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, μαζί με συνεργάτες του στις υπό ανακαίνιση εγκαταστάσεις της Πωγωνιανής και φρόντισε για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να φιλοξενήσουν τα πρώτα παιδιά Δημοτικού (και μερικά Γυμνασίου), τα οποία θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον και το… φυτώριο για την δημιουργία μιας πρότυπης Γεωργικής Σχολής, όπως είναι αυτή της Θεσσαλονίκης. «Η ‘Κιβωτός’ για μένα είναι σχέδιο Θεού, το οποίο προϋπήρχε. Απλά εγώ το ακολούθησα. Τίποτα παραπάνω. Ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθειά του συνεχίζουμε….», απαντά ο πατέρας Αντώνιος, σχετικά με το κοινωνικό έργο που προσφέρει και απαλύνει τον πόνο εκατοντάδων παιδιών που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρωγός ο Δήμος Πωγωνίου
Δίπλα στον πατέρα Αντώνιο, από την αρχή της προσπάθειας, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης και πολλοί τοπικοί φορείς. Ο Δήμος φρόντισε να παραχωρηθούν για 30 χρόνια οι κτιριακές εγκαταστάσεις (που εάν και η άλλη πτέρυγα ανακαινισθεί, θα είναι δυναμικότητας έως και 150 ατόμων!), να λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα τριθέσιο ολοήμερο Δημοτ. Σχολείο και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Τους πρώτους μικρούς μαθητές, εκτός των τριών δασκάλων στο σχολείο, θα προσέχουν και θα στηρίζουν 4 κοινωνικοί λειτουργοί και μια ψυχολόγος.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόκειται να συνεργαστεί με την «Κιβωτό» και εθελοντές φοιτητές του θα εκπαιδεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Πωγωνιανή, όπου και θα διαμένουν στον ειδικό Ξενώνα Φιλοξενίας που δημιουργήθηκε για 20 περίπου άτομα.
Κατά την διάρκεια της εδώ επίσκεψής του, ο πατέρας Αντώνιος συναντήθηκε με απλούς εθελοντές – υποστηρικτές του έργου του, οι οποίοι του υποσχέθηκαν αμέριστη βοήθεια, ηθική και υλική. Η Υπεύθυνη της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, η έμπειρη κοινωνική λειτουργός Ανδριάνα Θεοδωρακοπούλου, συνεχίζει σειρά συναντήσεων με φορείς και επιχειρήσεις, ενώ σύντομα πρόκειται ν’ ανοίξει αποθηκευτικός χώρος στα Γιάννενα, όπου οι συμπολίτες θα μπορούν να παραδίδουν την όποια βοήθειά τους σε τρόφιμα ρουχισμό, φάρμακα κ.α..

Βοήθεια εθελοντών
Την περασμένη εβδομάδα μέλη του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων έφθασαν στην ακριτική Πωγωνιανή και προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις προετοιμασίες για το άνοιγμα της Εστίας, ενώ κι αυτό το Σαββατοκύριακο πρόκειται να την επισκεφθούν και άλλα μέλη εθελοντικών οργανώσεων, για να βοηθήσουν στην τακτοποίηση και καθαριότητα των κοιτώνων.

Πηγή : Πρωϊνος λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου