Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση του Yπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για την πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων




«Θα ήθελα να ευχηθώ για όλους να έχουμε μία δημιουργική χρονιά.
Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα για το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, στέλνουν δύο μηνύματα.
Πρώτον, ότι η απορρόφηση ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων.
Δεύτερον, καταρρίπτεται ο μύθος που κυκλοφορούσε στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα δήθεν δεν μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, το 2013 ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε. Η Ελλάδα έφθασε στο 118 % του στόχου.
Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δις. ευρώ, έναντι 3,89 δις ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74 %.
Για να γίνει αντιληπτή η θετική πορεία των πραγμάτων, θέλω να επισημάνω τρία στοιχεία:
1. Το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 %. Έφθασε στα 5,007 δις. έναντι 3,414 δις. την προηγούμενη χρονιά.
2. Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δις. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε Κυβέρνηση Σαμαρά, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις. ευρώ. Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Στο τελευταίο 18μηνο, επίσης, οι στόχοι απορρόφησης των κονδυλίων που τέθηκαν από το μνημόνιο υπερκαλύφθηκαν και στα τρία συνεχόμενα εξάμηνα.
3. Τα επόμενα δύο χρόνια, 2014 και 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δις ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από το στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. Γι’ αυτό λέμε ότι η Ελλάδα ξέφυγε από το άγχος της απώλειας κονδυλίων.
Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για επιτάχυνση των απορροφήσεων. Προσπάθεια που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων:
• Απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων με 32 συγκεκριμένες παρεμβάσεις
• Εκκαθάριση των έργων που δεν προχωρούσαν
• Συστηματική παρακολούθηση των έργων και της πορείας υλοποίησής τους
• Αναθεώρηση των προγραμμάτων όπου απαιτούνταν
Η πρόοδος αντανακλάται σε συγκεκριμένα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ:
• Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν τα έργα των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων. Πράγμα που μέχρι και πριν ένα χρόνο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.
• Ενισχύονται συνεχώς οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρομαι ενδεικτικά στα προγράμματα για ενίσχυση των εξαγωγέων ύψους 130 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλες τις Περιφέρειες, που σε επίπεδο ένταξης επενδύσεων ξεπέρασε το 1 δις. και ήδη χορηγούνται προκαταβολές στους επενδυτές, καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στο οποίο οι εντάξεις ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ
• Υλοποιούνται δράσεις για την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωφελή εργασία 50.000 ανέργων και τα κουπόνια υγείας για τους ανασφάλιστους.
Φυσικά το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια. Δεν μπορεί από μόνο του να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία. Μπορεί όμως να αποτελέσει τον καταλύτη για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Είναι προφανές ότι αν δεν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι, τότε η ύφεση θα ήταν ακόμα βαθύτερη, το πρόβλημα της ρευστότητας θα ήταν ακόμα πιο οξύ, χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο ή θα ματαίωναν τις επενδύσεις τους, χιλιάδες συμπολίτες μας θα στερούνταν κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη.
Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2013 εξαντλήσαμε και το τελευταίο ευρώ, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης 100%, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην αγορά 6,650 δις ευρώ. Το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης του ΠΔΕ το 2012 ήταν 6,113 δις ευρώ, που αναλογούσε στο 89% των συνολικά διαθέσιμων πόρων (6,850 δις ευρώ).
Το 2014 συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια ένταση, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι προτάσεις μας για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε την έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα 2 Ιανουαρίου είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες των Κανονισμών.
Με την προσπάθεια όλων μας, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την αλληλεγγύη από τους εταίρους μας, το 2014 πιστεύω ότι θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σελίδα.
Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υπερπροσπάθεια αυτή που παρήγαγε το βέλτιστο αποτέλεσμα και κυρίως τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, των Διαχειριστικών Αρχών στα συναρμόδια υπουργεία και τις Περιφέρειες και της ΜΟΔ.
Τα αποτελέσματα στις απορροφήσεις κονδυλίων είναι μια απόδειξη πως όταν γίνεται συστηματική δουλειά, οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες και να διαψεύσουμε μύθους που κυκλοφορούν για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Εύχομαι και πάλι μία καλή και αποδοτική νέα χρονιά.»


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου